Online Terapi
Çocuk ve Balıkçıl: Kaybedilen Anne’ye Düşsel Bir Yolculukta Ulaşma
Bireysel Terapi (Psikoterapi), ruh sağlığı hizmetleri alanında uzman ve yetkili bir terapist eşliğinde yüz yüze veya online olarak etik bir çerçevede görüşme sürecidir. Terapi kelimesi köken olarak Yunanca “therapeia” kelimesinden köken almakta olup “bakım/tedavi” anlamına gelmektedir. Psikoterapi ise “psyche” kelimesinden köken almakta olup “ruh” anlamına gelmektedir. Psikoterapi etimolojik köken olarak “ruhsal tedavi” anlamına geldiğini görürüz.
Bireysel terapinin güvenli ve mahremiyetin sağlandığı bir ortamda etik ilkeler doğrultusunda gerçekleştirilmesi gereklidir. Terapiler, etkileri bilimsel çalışmalar ile kanıtlanan ve desteklenen süreçlerdir. Gizliliğin esas olduğu bu süreçte danışanların bilgileri korunmaktadır. Terapinin süresi ve sıklığı kişiden kişiye göre değişmektedir. Ayrıca, çeşitli ekol ve kuram çerçevesinde ilerleyen terapi süreçleri bu bakımdan farklılıklar göstermektedir.
Terapi süreci kaygı, depresyon, geçmiş yaşantılar, travma, ilişkisel zorluklar ve iş hayatındaki zorluklar gibi çok farklı konulara dair kişilerin psikoterapist ile birlikte ilerlediği bir süreçtir. Psikoterapi sayesinde kişiler zorlu yaşam deneyimlerine ilişkin başa çıkma, anlama, farkındalık kazanma ve bu sayede yaşamlarında bir değişiklik gerçekleştirmeye olanak sağlayabilir.
Terapi süreci birçok farklı konuda kişilere ruhsal, duygusal, mental destek sağlayabilir. Öncelikle, kişilerin içsel dünyalarını ve ilişki dinamiklerini anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca kişisel gelişimlerini destekleyerek duygu düzenlenmesine katkı sağlayabilir. Bir terapist eşliğinde içsel çatışmalarına dair farkındalık kazanabilir ve savunma mekanizmalarının kendisiyle ve yaşamıyla ilişkisine dair içgörü kazanabilir. Bununla birlikte, geçmiş ilişkilerinin güncel deneyimlerine ve semptomlarına etkisini fark ederek daha anlamlı ve tatmin edici ilişkiler kurulmasını destekler.
Bir sorun, günlük yaşam akışını olumsuz etkiliyorsa, terapiye başlamak faydalı olabilir. Nitelikli bir terapist, danışanların zorluklar ile mücadelelerini yönetmelerine, yaşam becerileri kazanmalarına ve hayatlarında değişiklik yapabilmelerine yardımcı olur. Terapi süreci, danışanın deneyimlerini anlatması ve duygularını ifade etmesi için güvenli bir alan sunar. Güçlü bir terapötik ilişki, terapinin etkili olmasını sağlar ve danışanın kendini güvende hissetmesine katkıda bulunur.